10 Nisan 2013 Çarşamba

Kütüphanemiz

Etraftan o kadar çok hangi kitabı alıyosun sorusuyla karşılaşıyorum ki bir liste düzenlemek şart oldu. Doğa ve Deniz'in kitap listesi için bakınız bu sayfadaki Kütüphanemiz tabına. Veya aşağıdaki linke tıklayınız:
http://bizimcanavarlar.blogspot.com/p/kutuphanemiz.html

Doğa ve Deniz'e sadece ben kitap almıyorum, anneanne, babaanne, teyze, hala vb. bir sürü kişi kitap getiriyor. Dolayısıyla sadece benim seçtiğim kitapları okumuyoruz. Doğa ve Deniz kendileri de kitap seçiyorlar. Bunların arasında izledikleri çizgi filmlerle ilgili olanlar da var. Yani kütüphanemiz her telden çalıyor. Alınan kitaplardan zararlı gördüğüm olmadı ve fakat tercih etmeyeceklerim çıkıyor tabii ki. O yüzden listedeki her kitabı şiddetle tavsiye ediyorum demiyorum.

Tabii ki hangi kitabı okudukları çok önemli, seçici davranmak şart. Ve fakat asıl önemli olan kitabı çocuğunuza nasıl okuduğunuz, dikkatini çekmeyi başarıp başaramadığınız. Nacizane tavsiyelerim;

1. Ot gibi okumayın :) Vurgu katın.
2. Bebekler için mimikler çok önemli, 18 aydan küçük bebeğiniz varsa mimik şart kitap okurken.
3. Kitaptaki karakterleri seslendirin. Yani her karakteri değişik sesle seslendirin. Bayılıyorlar buna :)
4. Kitaptaki resimleri göstererek okuyun. Özellikle bebekler için gene. Bizimkiler o dönemleri geçti, kendileri okurken izliyor resimleri.
5. Çocuğun yaşına göre kitap seçin.
6. Kitap okurken bile sevin çocuğunuzu :) Mümkünse kollarınızın altına alıp okuyun kitabı.
7. Zorlamayın. Olmuyosa olmuyodur, zamanı gelmemiştir belki de.
8. Çocuğunuz kitap manyağı olsun istiyorsanız, siz de kitap manyağı olun :) Ne de olsa anne babayı örnek alıyorlar. Onların yanında kendi kitabınızı okuyun.
9. Kitapları ellerinin altında gözlerinin önünde olsun. Bırakın hırpalasınlar kitapları. (bizimkiler epeycene hırpalandı, ilk başlarda sürekli söyledim kitaplar yırtılmaz, yırtılırsa nasıl okuyacağız diye, şimdilerde bilerek yırtmıyorlar yanlışlıkla oluyor genelde).
10. Mümkünse bir kitaplıkları olsun.

1 yorum:

  1. kesinlikle önerilere katılıyorum cnm.çok güzel özetlemişsin.

    YanıtlaSil